Share It

14 Μαρ 2009

Ανάμεσα στα πεντάρχια και τα εφτάρχια

Η είδηση της εβδομάδας: στα εξάρχεια οι κάτοικοι διαμορφώνουν πάρκο εκεί που παλιότερα υπήρχε πάρκινκ. Ο χώρος, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (αυτό εδώ) ανήκει στο Τ.Ε.Ε. (εννοούμε το τεχνικό επιμελητήριο και όχι κάποιον αποτυχημένο θεσμό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), διαμορφώνεται σε πάρκο και παιδική χαρά από τους αυτο-οργανωμένους κατοίκους.

Η ανάγκη για πράσινο είναι μεγάλη, σίγουρα, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μήνυμα που θα πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ενέργεια. Θα πρέπει να σταθούμε και στη δυνατότητα των ανθρώπων να αυτο-οργανώνονται και να κατανοούν το συμφέρον τους καλύτερα από τους διάφορους "υπεύθυνους". Τη στιγμή που ο, κατά κοινή ομολογία, πουλημένος στους εργολάβους δήμαρχος της πρωτεύουσας κόβει δέντρα από πυκνοκατοικημένες τσιμεντογειτονιές, οι πολίτες δείχνουν ότι διαθέτουν, τουλάχιστον, αυτό που εμείς λέμε "κοινή λογική" κι οι αγγλοσάξονες "κοινή αίσθηση".

Ας το δούμε πρακτικά: αν είναι δυνατή η αυτο-οργάνωση στα εξάρχια, τότε γιατί να μην είναι και στην επαρχεία, που ο πληθυσμός είναι πολύ μικρότερος, οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και τα ζητήματα είναι ειδικά ανά περιοχή; Φυσικά και είναι δυνατή η αυτο-οργάνωση, κι όχι μόνο είναι δυνατή, αλλά έχει γίνει πραγματικότητα πολλές φορές στο παρελθόν, στις κοινότητες που εξαφανίστηκαν μέσα σε τερατώδεις υπερ-δήμους με τους καποδήστριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: