Share It

30 Απρ 2009

Διάλογος για την παιδεία: με αφορά (!?)

"Με αφορά" λέγεται το ιστολόγιο (blog στα ελληνικά) που "άνοιξε" το Υπ.Ε.Π.Θ. στα πλαίσια του διαλόγου για την παιδεία. Η διεύθυνση του ιστολογίου είναι http://www.meafora.gr (βγαίνει από το me afora, δηλαδή με αφορά - προφανώς η παιδεία και τα προβλήματά της). Παρακάτω σχολιάζω καλοπροαίρετα και με κάθε επιφύλαξη.

Η αξία μίας πληροφορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη του όγκου των πληροφοριών με τις οποίες "γειτονεύει". Για παράδειγμα, σε αυτό το blog βγαίνει ο καθένας και λέει ό,τι του κατέβει. Έτσι, η ισχύς κάθε άποψης διαιρείται με το σύνολο των απόψεων που δημοσιεύονται στο blog και αξία της μειώνεται εντυπωσιακά. Στο τέλος, ο αναγνώστης του blog διαβάζει ένα ψηφιδωτό απόψεων που όλες μαζί σχηματίζουν ένα γκρίζο θόρυβο (ο θόρυβος δεν είναι μόνο ακουστικό φαινόμενο, αλλά και οπτικό, επομένως μπορεί να είναι γκρίζος - και συνήθως είναι).

Η αναλογία με το ψηφιδωτό είναι, πιστεύω, αρκετά χρήσιμη στην κριτική αυτής της ενέργειας του υπουργού: αν τοποθετήσουμε τις ψηφίδες με τυχαίο τρόπο (όπως γίνεται τώρα), θα έχουμε θόρυβο. Για να έχουμε διάλογο, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα ζητήματα προς συζήτηση και στη συνέχεια να υπάρξουν τοποθετήσεις ανά θέμα. Η τοποθέτηση επί του συνόλου των θεμάτων είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη τέχνη που, όσο κι αν είναι απαραίτητη σε ένα διάλογο, δεν την κατέχει ο καθένας. Αντίθετα, η άποψη του κάθε εμπλεκόμενου στα ζητήματα που τον έχουν απασχολήσει και τον απασχολούν είναι η ζωή ενός διαλόγου.

Με βάση τα παραπάνω, η κίνηση του υπουργείου να ανοίξει blog που θα συμβάλει στο διάλογο για την παιδεία είναι είτε (α) κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς καμία ουσία, είτε (β) αποτυχημένη απόπειρα εφαρμογής των ΤΠΕ στη δημόσια διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: