Share It

23 Απρ 2010

Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν

Κάναμε ό,τι μπορούσαμε είπε ο πρωθυπουργός και (πρώην;) πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που αν όντως τον λένε Γιώργο, γιορτάζει σήμερα. Κάναμε το σκατό μας παξιμάδι, ήπιαμε τα ούρα μας για να κάνουμε οικονομία στο νερό, δε διορίσαμε τα άτομα που μας ψήφισαν, αλλά δυστυχώς "οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν".

Και συνεχίζει "Και σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού."


Δηλαδή, για να καταλάβουμε, ποιες ακριβώς είναι αυτές οι αγορές; Και ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να αποφασίζουν αν είναι αρκετές οι θυσίες του ελληνικού (ή του οποιουδήποτε) λαού, κι αν έχει δικαίωμα να δανείζεται τα λεφτά που τυπώνουν οι τράπεζες με τους ίδιους όρους που τα δανείζονται κι οι άλλες χώρες;

Ο σοσιαλισμός του Geoffry παραδίδεται με ψηλά τα χέρια και τα πόδια απέναντι στις πανίσχυρες νεοφιλελεύθερες αγορές, που θα έρχονται κάθε χρόνο και θα απαιτούν να τους δώσουμε 7 νέους και 7 νέες ανά τετραγωνικό μέτρο ελληνικής γης. Μόνο έτσι τα τέρατα των αγορών θα μας επιτρέπουν να υπάρχουμε, τουλάχιστον όσοι από εμάς έχουμε μείνει να ξεκοκαλίζουμε καμιά σύνταξη του παπού, αφού για δουλειά δεν φαίνεται να ανοίγει κάτι στα επόμενα χρόνια.

Πάντως, ο Geoffry μας καθισυχάζει παρακάτω. Μη σκιάζεστε ελληνόπουλα, γιατί θα το πω στη μαμά Ευρώπη να μαλώσει τις αγορές και να μας παρέχει "το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά".

Πάντως, αν όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι, σίγουρα πρόκειται για τις ιστορίες με τα χρέη των ποδοσφαιρικών εταιριών. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον αγώνα του Ντέμη για τη ρύθμιση των χρεών της ΑΕΚ ή του Θοδωρή για τον ΠΑΟΚ; Η διαφορά είναι ότι οι πρόεδροι των ΠΑΕ ήταν πολύ πιο τσαμπουκαλεμένοι και απαιτούσαν από το κράτος να τους πληρώσει τα λεφτά που οι ομάδες τους είχαν χρεωθεί. Σου λένε οι πρόεδροι, εμείς έχουμε ένα λαό από πίσω, ένα δικέφαλο, δύο δικέφαλους (ίσον έναν τετρακέφαλο).

Η άλλη διαφορά είναι ότι ενώ το κράτος δεν έφταιγε για τα χρέη των ΠΑΕ, η Ευρώπη φταίει και παραφταίει για το δικό μας οικονομικό χάλι. Εδώ και 25 χρόνια μιλάμε για το "κράτος των βρυξελών" και λέμε ότι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας καθορίζεται απ' έξω. Είναι, λοιπόν, προφανές, ότι η οικονομική διαχείρηση των Βρυξελών μας τα έκανε μαντάρα. Στο κάτω κάτω, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε στ' αλήθεια για το δικό μας καλό, αφού άλλα τα συμφέροντα των Ευρωπέων, κι άλλα τα δικά μας. Μην το ξεχνάμε αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: