Share It

13 Ιαν 2014

Ο εφιάλτης της επιχειρηματικότητας



Κάνε την κρίση ευκαιρία. Γίνε αφεντικό του εαυτού σου. Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα. Γίνε δημιουργικός και πραγματοποίησε τα όνειρά σου. Αυτές οι προτροπές είναι τόσο συχνές, που αρκετοί από εμάς έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι πάντοτε ονειρεύονταν να κάνουν τι δική τους επιχείρηση. Πόσοι, όμως, μπορούν ρεαλιστικά να τα καταφέρουν; Ήθελε στ' αλήθεια κανένας από εμάς να είναι αφεντικό του εαυτού του; Και έχουν σχέση όλα αυτά με τα πραγματικά όνειρα και τις επιθυμίες μας;

Σε αυτό το άρθρο δε θα ασχοληθούμε με την προέλευσή των προτροπών, ούτε με τις σκοπιμότητες που μπορεί να κρύβουν. Θα προσπαθήσουμε, όμως, να τις αποκρυπτογραφήσουμε και να θυμηθούμε ποια ήταν στ' αλήθεια τα όνειρά μας.

Κάνε την κρίση ευκαιρία

Σκέφτεσαι να κάνεις μια μικρή επιχείρηση. Πριν την κρίση, θα χρειαζόσουν κεφάλαιο, εγκαταστάσεις, προσωπικό, εξοπλισμό κλπ. Τώρα χρειάζεσαι μεν τα ίδια πράγματα, αλλά μπορείς να τα βρεις πολύ πιο εύκολα και σε χαμηλότερο κόστος.

Γιατί, όμως, να είναι φθηνότερες οι εγκαταστάσεις, η υποδομή και το προσωπικό σε περίοδο κρίσης; Διότι όλες αυτές οι "ευκαιρίες επιχειρηματικότητας" δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα παράγωγα της αποσύνθεσης της μικρομεσαίας οικονομίας και της εργασιακής εξαθλίωσης.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν όχι κέρδος να βγάλουν, αλλά ούτε καν να πληρώσουν τα έξοδά τους. Έτσι, οι επαγγελματικοί χώροι μένουν στα αζήτητα ακόμα και σε καλές περιοχές. Οι τιμές του εξοπλισμού μπορεί να μην είναι πάντα χαμηλές, αλλά όσοι έχουν ανοιχτά τα μάτια τους, δε θα δυσκολευτούν να βρουν πτώματα επιχειρήσεων για σύληση.

Παράλληλα η ανεργία έχει σκαρφαλώσει κοντά στο 30%, ποσοστό που σχεδόν διπλασιάζεται στις ηλικίες των εργαζομένων έως 35 ετών. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων περιλαμβάνει και πολλούς μορφωμένους και ειδικευμένους ανθρώπους, είτε με την έννοια ότι έχουν μαζέψει πολλά χαρτιά, είτε (σπανιότερα) με την ουσιαστικότερη έννοια (διαβασμένοι, ενημερωμένοι και σκεπτόμενοι). Είναι, λοιπόν, ευκαιρία να πατήσει κανείς επάνω στην ανάγκη τους και να τους βάλει να δουλέψουν με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για τον όψιμο εργοδότη.

Για να κάνεις την κρίση ευκαιρία, πρέπει να πατήσεις στα πτώματα την θυμάτων της.

Γίνε αφεντικό του εαυτού σου

Αισθάνεται κανείς μια αύρα ελευθερίας σε αυτή τη φράση: να παίρνεις εσύ τις αποφάσεις, να ορίζεις το πότε θα δουλεύεις και πότε θα ξεκουράζεσαι. Και στο κάτω κάτω, να κρατάς όλα τα κέρδη για τον εαυτό σου.

Εδώ πρέπει να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: (α) τον ελεύθερο επαγγελματία που δουλεύει για 2-3 αφεντικά, αλλά το κάνει "από το σπίτι" και (β) τον μικρο-επιχειρηματία που στήνει μια μικρή επιχείρηση.

Στην περίπτωση (α) του ελεύθερου επαγγελματία, η φράση "γίνεται αφεντικό του εαυτού σου" αποτελεί την επιχρύσωση του χαπιού, αφού στην πραγματικότητα σημαίνει "κανένα δικαίωμα για σένα εργαζόμενε". Το ίδιο ισχύει και για τον όρο "πελάτης του ελεύθερου επαγγελματία" που αν του αφαιρέσουμε το νεοφιλελεύθερο μακιγιάζ θα διαβάσουμε "αφεντικό αλλά χωρίς καμία υποχρέωση απέναντί σου". Ουσιαστικά, ο "αφεντικός του εαυτού του" υποχρεώνεται να βγάλει τη δουλειά που χρειάζεται ο κάθε "συνεργάτης" ή "πελάτης", με αμοιβή πάνω κάτω ίδια με του κανονικού υπαλλήλου, αλλά χωρίς δώρα, αποζημίωση ή εργασιακή κάλυψη και, συχνά, χωρίς ασφάλιση ή φόρους.

Στην περίπτωση (β) μιλάμε για κάποιον που θέλει να στήσει μια μικρή επιχείρηση για να βγάζει το ψωμί του (ελπίζοντας, βέβαια, σε πολύ περισσότερα). Τίποτα το κακό σε αυτό, εξ' άλλου οι περισσότεροι Έλληνες από τέτοιες μικρές επιχειρήσεις ζούσαν και πριν την κρίση (όχι, δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ναι, είπαν ψέματα στην τηλεόραση).

Αν, πάντως, δεχτούμε ότι το κέρδος μιας επιχείρησης πηγάζει κυρίως από την υπεραξία των εργαζομένων της, τότε για να φτιάξει κανείς μια κερδοφόρα επιχείρηση, πρέπει να έχει εργαζόμενους (έστω και στη μορφή των "εξωτερικών συνεργατών" που είναι "αφεντικά του εαυτού τους"). Όσο λιγότεροι οι επιχειρηματίες, τότε περισσότερα θα κερδίζουν. Αν γίνουμε όλοι επιχειρηματίες (έστω και μικροί), ποιοι θα κάνουν τον εργαζόμενο για να εκμεταλλευτούμε την υπεραξία τους και να γίνουμε πλούσιοι;

Το ζήτημα αυτό μπορεί να επεκταθεί και να αναλυθεί περισσότερο, αλλά ίσως κάτι τέτοιο να ξεφεύγει από τους σκοπούς της ανάρτησης. Ας αρκεστούμε απλά στην παρατήρηση ότι η επιχειρηματικότητα αυτού του τύπου μοιάζει με πυραμίδα.

Κάνε το χόμπι σου επάγγελμα

Δε θα ήταν ιδανικό αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και να πληρωνόμαστε; Οι ώρες που περνάμε δουλεύοντας, θα μας γέμιζαν και θα μας ευχαριστούσαν. Δε θα τις θεωρούσαμε βάσανο και αγώνα επιβίωσης, αλλά ευχαρίστηση και διασκέδαση. Δε θα ήταν υπέροχο κάτι τέτοιο;

Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που περνά κανείς κάνοντας κάτι που δεν τον ενδιαφέρει, περνά πιο δύσκολα απ' ότι αν εργάζεται σε κάτι που του αρέσει. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα στο να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα.

Το πρώτο σχετίζεται με τις πραγματικές αιτίες που καθιστούν τη δουλειά δύσκολη, κουραστική και δυσάρεστη.  Κάθε δουλειά, ακόμα κι αν είναι "δική σου", προϋποθέτει ότι θα αφιερώσεις μέρος του χρόνου σου έναντι αμοιβής. Αυτό ισχύει για όλους, από τους ανθρακωρύχους μέχρι τους συμβούλους επιχειρήσεων κι από τις πόρνες μέχρι τους καθηγητές πανεπιστημίων. Ακόμα κι αν κανείς εργάζεται στο αντικείμενο που του αρέσει, είναι βέβαιο πως σύντομα θα το συνδέσει με τη σκληρή προσπάθεια για επιβίωση και δε θα το απολαμβάνει πλέον. Τελικά, όποιος κάνει δουλειά το χόμπι του, σκοτώνει το χόμπι.

Οι λέξεις λένε την αλήθεια: το χόμπι στα ελληνικά είναι "ερασιτεχνική ενασχόληση". Η λέξη "ερασιτέχνης" σημαίνει "αυτός που αγαπάει την τέχνη". Αν η ενασχόληση γίνει δουλειά, σταματάει και η σχέση αγάπης με αυτήν.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στις διαθέσιμες δουλειές σε σχέση με το τι αρέσει στον καθένα. Υπάρχουν πολλές δουλειές που πρέπει να γίνουν, αλλά κανείς δεν ονειρεύεται να τις κάνει (οι περισσότερες). Αν κάποιος κάνει το χόμπι του επάγγελμα, ουσιαστικά αφήνει αυτές τις δουλειές που κανείς δε θέλει, για τους υπόλοιπους. Δυστυχώς, μόνο λίγοι θα προλάβουν. Σύντομα η αγορά θα κορεστεί και το μόνο που θα υπάρχει θα είναι οι δουλειές που κανείς δεν απολαμβάνει, αλλά "πρέπει να γίνουν".

Γίνε δημιουργικός, πραγματοποίησε τα όνειρά σου

Η προτροπή προϋποθέτει ότι η δημιουργικότητα και τα όνειρά μας σχετίζονται με δουλειές και επιχειρήσεις. Ας παραδεχτούμε ότι για κάποιους ανθρώπους μπορεί και να ισχύει κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όμως, όχι για όλους.

Πολλοί άνθρωποι είχαν εντελώς διαφορετικά όνειρα. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν ανέσεις και πολυτέλειες (ανεξάρτητα από το πως θα τις αποκτήσουν), άλλοι φήμη και δόξα, κάποιοι τρίτοι μπορεί να επιθυμούσαν περιπέτειες και εμπειρίες και μερικοί πιο σοφοί θα ήθελαν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. 

Αυτά είναι, μάλλον, τα πιο συνηθισμένα όνειρα που κάνει κανείς όταν ξεκινά τη ζωή του. Κανένα από αυτά δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρα την ιδέα της εργασίας. Η ιδέα ότι μια επιχείρηση είναι το όνειρο όλων μας φαίνεται να επιβλήθηκε σταδιακά και με διάφορους τρόπους, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των περισσοτέρων.

Είναι πιθανό μια επιχείρηση να αποτελεί εμπόδιο στην πραγματοποίηση των πραγματικών μας ονείρων, αφού η σκληρή δουλειά δεν αρκεί για την επιτυχία της. Συχνά απαιτείται να μάθει κανείς να σκέφτεται με τους όρους των επιχειρήσεων και της αγοράς. Αυτός ο τρόπος σκέψης σκοτώνει την ευαισθησία, κι όσοι τον έχουν υιοθετήσει, σπαταλούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους στη δουλειά. Τελικά, η αφοσίωση στα επαγγελματικά όνειρα, μας απομακρύνει από τα πραγματικά.

Δεν είναι κακό να προσπαθεί κανείς να επιβιώσει. Ούτε είναι κακό να ρισκάρει ή να προσπαθεί να φτιάξει κάτι όμορφο ώστε ο χρόνος της εργασίας να μην πάει εντελώς χαμένος. Κακό είναι να νομίζει ότι κάνει κάτι περισσότερο από αυτό. Κακό είναι να κάνει την κατάντια του ιδεολογία.

9 σχόλια:

ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ είπε...

δεν διαβάζεσαι με αυτό το background...

Αρμενίων είπε...

Έχεις δίκιο, Giorgos Argyropoulos, και το διόρθωσα.

Ανώνυμος είπε...

Γίνε και εσύ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ! Μπορείς!

hargikas είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Απλά θα πρόσθετα, ότι συνήθως οτι πολλοί (που έχουν δημιουργική διάθεση) τους αρέσει να ασχολούνται με πολλά πράγματα. Οπότε αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείς να κάνεις το χομπυ δουλειά. Όταν κάποιος κορεστεί με ένα χόμπυ, μπορεί να μεταπιδήσει - εξελίξει σε ένα άλλο. Αλλά αν έχεις κάνει τo χόμπυ εργασία τότε σημαίνει ότι όταν θα κορεστείς, θα κάνεις ακριβώς αυτό. Ενδιαφέροντα άρθα με παρόμοια σκέψη περί ονείρων: http://tvxs.gr/node/146892

hargikas είπε...

Βέβαια έχει ένα θετικό να είσαι "αφεντικό του εαυτού σου": http://i.imgur.com/qtHtaTE.png

Αρμενίων είπε...

Μια άλλη οπτική στο θέμα, εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=co_DNpTMKXk

Ανώνυμος είπε...

Xμ. Ήταν ένα ερώτημα που με απασχόλησε εντόνως στα 16 μου, όταν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στην επιλογή να κάνω την τέχνη μου επάγγελμα και ακολούθησω την Καλών Τεχνών ή να το διατηρήσω σαν "χόμπι" (αντιπαθώ τη λέξη γιατί μού φαίνεται ευτελής). Οι περισσότεροι με είχαν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θα απομυζούσε κάθε χαρά από τις δημιουργίες μου. Αλλά ο καταλυτικός παράγοντας υπήρξε η προσωπική μου αίσθηση πώς ένιωθα ότι είχα φτάσει στα όριά μου ως αυτοδίδακτη, μη βλέποντας κάποια εξέλιξη στη δουλειά μου για κάποια χρόνια (ζωγράφιζα από παιδί). Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αντιγράφω κάθε χρόνο την ίδια ζωγραφιά μου, προσπαθώντας να τη βελτιώσω και κρίνοντας έτσι την εξέλιξή μου. Λοιπόν επέλεξα να γίνω επαγγελματίας γνωρίζοντας το ρίσκο που έπαιρνα. Δεν επιζητούσα ούτε τη "χαρά", ούτε την "ευχάριστη απασχόληση", αλλά την τελειότητα. Και μόνο η επαγγελματική ενασχόληση με ένα αντικείμενο μπορεί να στο προσδώσει αυτό.

Αδυνατώ να πιστέψω ότι μπορείς να αγαπάς στα αλήθεια ένα αντικείμενο και να μην κάνεις τα πάντα ώστε να ενταχθείς στον κόσμο του.

(gabi)

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη για την ασυνταξία του σχολίου μου, είναι αργά και νυστάζω.

Αρμενίων είπε...

Μετά από πολλούς μήνες, σου απαντώ gabi

Είπες ότι αυτό το ερώτημα σε απασχόλησε πρώτη φορά στα 16 σου...

Στα 16 σου έχεις την τάση να σκέφτεσαι τα πράγματα με ακραίο τρόπο. Θεωρείς πως αυτό που θα αποφασίσεις είτε θα είναι η καλύτερη επιλογή που έχεις κάνει ποτέ, είτε θα σε καταδικάσει στην αιώνια δυστυχία. Ίσως και να είχαν δίκιο οι 16χρονοι εαυτοί μας, αλλά η αλήθεια είναι πως η ζωή δεν είναι άσπρη ή μαύρη, είναι πάντα γκρίζα.

Λες επίσης ότι η επαγγελματική ενασχόληση με ένα αντικείμενο είναι η μόνη που μπορεί να σου δώσει την τελειότητα. Αυτό μπορεί να είναι πρακτικά σωστό σε αρκετές περιπτώσεις, υπό την έννοια ότι αν αυτό που θέλεις να κάνεις είναι αυτό που κάνεις επαγγελματικά, τότε θα αφιερωθείς περισσότερο σε αυτό, απ' ό,τι αν πρέπει παράλληλα να αφιερώνεις το πιο ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητάς σου για να κάνεις κάτι άσχετο που σε βοηθά να επιβιώσεις. Ωστόσο, δεν είναι σωστό γενικά και σε όλες τις περιπτώσεις και αρκεί να επινοήσω μία τέτοια περίπτωση για να το αποδείξω.

Φαντάσου ότι είχες αρκετά χρήματα και ανέσεις ώστε να μη χρειάζεται να δουλεύεις. Τότε δε θα ήθελες πάλι να κάνεις να αυτό που αγαπάς; Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δε θα ήταν επαγγελματική ενασχόληση αλλά ερασιτεχνική (ετυμολογία: αυτό που γίνεται από αγάπη για την τέχνη). Έχοντας απαλλαγεί από το άγχος της επιβίωσης, θα μπορούσες να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπάς και να επιδιώξεις την τελειότητα χωρίς κανένα φυσικό εμπόδιο.

Αντίθετα, αν είσαι επαγγελματίας, ένα σωρό φυσικά εμπόδια θα εμφανιστούν μπροστά σου. Θα πρέπει να πληρώσεις την εφορία, το νοίκι, τον ΟΑΕΕ, τη βενζίνη, τους καφέδες που σε κρατάνε τις μικρές νυχτερινές ώρες και το ίντερνετ που σου δίνει μουσική τις στιγμές της μοναχικής δημιουργικότητας. Στην ουσία, θα έχεις στήσει ένα ολόκληρο οικοδόμημα που σε συντηρεί και σε τρέφει επειδή το συντηρείς και το τρέφεις με τη δουλειά και τον κόπο σου.

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως κάθε οικοδόμημα ή δημιούργημα, έτσι κι αυτό έχει την τάση της αυτοσυντήρησης. O V for Valis τα εξηγεί όλα αυτά εδώ, χαρτί και καλαμάρι. Και λέει πως αυτό που θα τείνουμε να κάνουμε, θα είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συντηρήσουμε το οικοδόμημα, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να χάσουμε, σταδιακά, το στόχο μας (το να υπηρετούμε την όποια τέχνη μας) από τα μάτια μας.

Η λέξη "επαγγέλλομαι" σημαίνει "υπόσχομαι ότι θα κάνω κάτι καλό ή σημαντικό". Άρα ο επαγγελματίας είναι αυτός που υπόσχεται ότι θα κάνει κάτι σωστά και καλά (επαγγελματικά), ενώ ερασιτέχνης αυτός που αγαπά την τέχνη του. Οι δύο έννοιες δεν είναι ανάγκη να θεωρούνται αντίθετες, αλλά αυτό που εκφράζεις περιγράφεται καλύτερα από την έννοια του ερασιτέχνη.