Share It

18 Ιουν 2012

Eurovision και εκλογές

Το σύστημα ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές μας καλεί να επιλέξουμε ένα, μόνο, συνδυασμό. Αντίθετα, στη eurovision κάθε χώρα μπορεί να ψηφίσει 10 άλλες χώρες. Το σύστημα της eurovision είναι πιο ρεαλιστικό, διότι λαμβάνει υπόψιν του το γεγονός ότι ελάχιστοι ψηφοφόροι ταυτίζονται απόλυτα με ένα και μόνο κόμμα. Οι περισσότεροι επιλέγουν αυτό που πιστεύουν ότι θα τους ωφελήσει περισσότερο ή έστω αυτό που το αισθάνονται πιο κοντά στα δικά τους πιστεύω. Συνήθως, όμως, δε θα είχαν αντίρρηση να ψηφίσουν και κάνα-δυο κόμματα ακόμα.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνω σε κάθε εκλογικό κέντρο να υπάρχουν τρεις κάλπες: μια μεγάλη, μια μεσαία και μια μικρή. Ομοίως, οι ψηφοφόροι θα μπαίνουν στο παραβάν με τρία φακελάκια αντίστοιχου μεγέθους. Στο μεγάλο φακελάκι θα βάζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουν να ψηφίσουν περισσότερο. Στο μεσαίο, τη δεύτερη επιλογή τους. Στο μικρό, την τρίτη. Μετά, θα ρίχνουν κάθε φακελάκι στην αντίστοιχη κάλπη. Προφανώς, θα μπορούν να ρίξουν λευκό σε μία ή περισσότερες κάλπες.

Κατά την καταμέτρηση, κάθε μεγάλη σε μέγεθος ψήφος θα μετράει 4 βαθμούς, κάθε μεσαία 2 και η μικρή 1. Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος ψηφοφόρος θα μπορεί να δώσει 4 βαθμούς στην Ένωση Κεντρώων - Βασίλης Λεβέντης, 2 στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας κι 1 λευκό. Κάποιος άλλος μπορεί να ψηφίσει π.χ. μόνο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λίγο (2 βαθμοί - σε όλες τις άλλες κάλπες ρίχνει λευκό)., κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν οι πολίτες να διατυπώσουν καλύτερα την περιώνυμη λαϊκή εντολή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Wraio, alla mou fainetai oti to tragoudi pou lene ta kommata proeklogika einai allo me ayto pou se vazoun na xorepseis meta...

julie